Nevyslovovat, aneb skotské rozhodování a Macbeth

11. 07. 2014 10:12:00
Jsem na dovolené ve Skotsku. Protože je krásné, magické a macbethovsky tajemné. Stále dramatická obloha za tisíc let zaklenula stejně zmaru a nenávisti, jako odvahy a odhodlání. Shakespeare si svého Macbetha nemusel vymýšlet, tady stačí zvrátit trošku hlavu a na obloze vám běží všechny ty krvavé historie, jako když jdete do letního kina na horor.

Kdybyste nechali své putování na Skotech, vláčeli by vás výhradně po bojištích a hradech, ať už tam vítězili oni, nebo nenáviděni Angličané. A hlavní středověcí protagonisté Robert Bruce a William Wallace mají pomníky doslova na každém kroku. Tak si říkám, jak to mohli při tom všem v tom britském spolku tak dlouho vydržet a vydrží to ještě?

Blížící se referendum o odtržení Skotska od Velké Britanie je už všudypřítomné. Často se mně tu lidé ptají, jak jsme to udělali „s těmi Slováky“? Že to šlo tak hladce, tak by si to totiž také představovali. Není na to jednoznačná odpověď, ale hlavně úplně jiné je historické pozadí. Slováci nikdy samostatní nebyli a svůj samostatný stát budovali tak trochu na zelené louce. V určitém smyslu to byl krok do neznáma. Jejich historie byla vždy historií “ vazalskou“.
Skotové ale většinu své historie vlastní království měli, i když o něj museli svádět trvalý zápas. Od roku 1999 už mají opět svůj parlament a teď chtějí víc. Byla jsem tam na oficiální návštěvě před třemi lety a měla možnost mluvit s vrcholnými státními představiteli Skotska. A teď tu potkávám „občany Skotska“ – v hospodách i na cestách, a nálady jsou prakticky všude stejně napjaté. Referendum bude, jak už to tak často bývá, bude znamenat velký prostor pro emoce a malý pro zdravý rozum. I to je důvod, proč mám obecně velké obavy z jakéhokoliv referenda jako prvku přímé demokracie.

Ráda bych se sem za dva měsíce vrátila a za Radu Evropy tuto „volbu“ mezi samostatností a společným státem monitorovala. Ono myslet si, že se nás to netýká, je velmi krátkozraké. Nás Evropanů se to totiž velmi týká! Samostatné Skotsko nebude v EU, totiž nemusí být. Má nyní svá nově objevená ložiska plynu i ropu, a tak dobře našlápnuto k prosperitě. Velká Britanie, která zatím vyvažovala velké hráče Německo a Francii v Unii, zmenšená o Skotsko neunese oslabení vlivu a vystoupí. Jaká pak bude pozice malých států, ke kterým patříme i my? Jaké možnosti ovlivňovat směřování EU jako celku i rozhodovat tak sami o sobě nám zbydou?

Možná to dělá ten všudy přítomný Macb....omlouvám se, to jméno se prý nesmí vyslovovat. Přináší to zkázu a zmar a já chci fungující Evropu. Přeji vám krásné léto a nevyslovujte. Snad zvítězí rozum nad emocemi a dobře to dopadne.

Gabriela Pecková
Autor: Gabriela Pecková | pátek 11.7.2014 10:12 | karma článku: 7.98 | přečteno: 238x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 593 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2070 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 292 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1179
MUDr. Gabriela Pecková, lékařka, poslankyně TOP09 PSP ČR. Vše o mne naleznete na www.gabriela-peckova.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...