Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

raz

23. 7. 2012 14:26
Problém je, že soudy nechtějí aplikovat tvrdé rozsudky

za trestní čin "Lichva". „Lichva je trestný čin, jehož se dopustí ten, kdo zneužívaje něčí tísně, nezkušenosti nebo rozumové slabosti nebo něčího rozrušení, dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru, nebo kdo takovou pohledávku uplatní nebo v úmyslu uplatnit ji na sebe převede.“  Lichvou tedy není jen půjčování peněz, ale i vymáhání pohledávek!

Podle mne lze aplikovat postih na každý sjednaný úrok, který převýší svou hodnotou o více jak 50% úrok obvykle požadovaný  u spotřebitelských úvěrů bankami s licencí ČNB.Je divné,že ČNB, která urputně hlídá a tvrdě postihuje i za maličkost firmy organizující  kolektivní investování např. do nemovitostí (i když nemusí mít licenci ČNB) , stejně razantně nehlídá poskytování t.zv. nebankovních půjček, které mají zcela jasně charakter lichvy.Jsme asi jediný Evropský stát umožňující každé osobě provádět úročené finanční operace i v miliardových objemech bez souhlasu Národní banky.

0 0
možnosti

Stará kára

22. 7. 2012 10:52
Hezké

Jen mně řekněte, jak se po čtrnácti dnech zruší spotřebitelský úvěr na zakoupené (a nedej Bože spotřebované) zboží.

  A konec - konců: jak má vypadat to prověření solventnosti (u půjčky řekněme 20 tisíc).

0 0
možnosti

bumbum

22. 7. 2012 7:04
nevážená poslankyně

1.Kdo je blbý a neponaučitelný, tomu není pomoci.Platí i o seniorech, jejich dekách, hrncích a dalších krámech

2.Nevěřím Vám Vaše dobré úmysly ani za mák.Jen se po průseru lísáte do přízně.Zasaďte se o to, aby vozíčkáři a další invalidé nemuseli k bankomatům pro S karty vydané jen ku prospěchu vychcánků z řad ministerstva a bankovního sektoru, kteří se na jejich napakovali.

3.Doporučuji do Vám konce volebního období už nelézt lidem na oči, pak už od Vás bude zaručeně pokoj.

1 1
možnosti

FiS95

21. 7. 2012 11:06
Když je někdo blbej a podepíše cokoli, zákon ho neochrání.

0 0
možnosti

kilokrok

21. 7. 2012 11:49
Re: Když je někdo blbej a podepíše cokoli, zákon ho neochrání.

Pane, jenom nám neříkejte, že vy jste schopen prohlédnout jakoukoliv lest !  Každá společnost se chrání proti nepoctivcům! Čím více se jich ve společnosti vyskytuje, tím více to ukazuje na úpadkovou společnost. Je to jako v přírodě, kdy nakonec se sejdou v hojném množství supí a hyeny!

0 0
možnosti

kilokrok

21. 7. 2012 9:57
Tento zákon nic nevyřeší!

Mnohém důležitější je zrušení exekutorského zákona!Stanovit pravidla bankám! Označit jasně, co je lichva! Dále pak zavést znovu systém rozumných regulací, které všichni rozumní lidé na světě ve svém společenském žití provádějí!A provádějí je i současní politici,kteří hlasitě volají po deregulaci všeho! Je potřeba se jen zamyslet,co je regulace a zda-li tomu momentálně neříkáme jinak! Současné regulace a deregulace jsou účelové s prospěchem vedeným k cílům, jenž si někteří přejí, ale většině občanů této země škodí! Zvůle jednání na základě fikcí, domněnek a názorů je další ukázkou postupu k omezování svobody občanů! V současné době není nikterák chráněn majetek a ani osobnost občanů! Proto spousta zbohatlíků touží po zrušení občanské rovnosti tak, aby měli svoje třídní ochranné prostředky. Paní autorka uvádí, že je lékařkou. Proto jistě ví, že podstata člověka, zdaleka není jen materialistická, ale, že mnoho  neobjasněného život člověka přesahuje! Na prvním místě musí být člověk!

0 0
možnosti

kilokrok

21. 7. 2012 10:25
Re: Tento zákon nic nevyřeší!

Ještě bych chtěl dodat, že stát uměle vyrábí dlužníky a tlačí občany k půjčkám, které nakonec vytvařejí vlastně nemalé zisky nelidským, zrůdným tvorům v naší zemi, kterých se každá země zbavuje a u nás jsou však takovíto posilování! To mají zbohatlíci takový strach, že se věci provalí, že se zaštíťují Zlem?

Důsledkem mimo jiné je také jméno českého národa ve světě! Nevadí Vám,jak vypadáme? To,co na západě si vymyšlejí filmoví tvůrci ve svých nejdivočtějších fantaziích, jsou čeští politici a úředníci uvést v realitu! A občané si to nechají líbit! To je ta hrůza!

Myslíte si, že když zlikvidujete české odborníky-živnostníky a malé odborné firmy, že budete stále na tom dobře nákupem z dovozu, např. z Číny?

Dosti velká hloupost je také myslet si, že lidé jsou jako stěhovaví ptáci a budou migrovat z místa na místo! Samozřejmě,že je to slabomyslná představa! Podstata lidské společnosti a člověka jako jedince je ta,co nám zanechali naší předkové! Kdo to nechápe, nechť vratí doklady o vzdělání!

0 0
možnosti

Zilvar z chudobince

20. 7. 2012 15:42
proč tlacháte o ochraně seniorů

když je současně posíláte do bídy. Vidím, že to máte napsaný na čele - budete machrovat, když zavedete přídělové lístky a chvástat se, že díky vám má každý důchodce zajištěnou minimální stravu Rv. Co jste to za lidi, v tom spolku TOP?;-O

1 1
možnosti

hriva5

21. 7. 2012 6:14
Re: proč tlacháte o ochraně seniorů

To není jenom o TOPce, všichni jsou stejní.

0 0
možnosti

habit-.!..

20. 7. 2012 14:08
... zdá se, že Lidovcům II opravdu teče do bot...

... když už loví v těchhle vodách... jen by měli loveným říct, že je ochrání před dopadem "rychlých půjček bez zbytečného vyptávání" tím, že tyto "rychlé půjčky bez zbytečného vyptávání" zarazí... což je podle mě v pořádku, ale ty, na které topka míří, to nepotěší...

... navíc přibude další účelová právní patlanina do už tak nepřehledné džungle zákonů, jejímž skutečným cílem je zajistit lumpům beztrestnost...:-/R^

... ostatně Lidovci měli paragrafy vždycky rádi, a čím víc, tím líp - vždyť chrání hlavně je...

2 1
možnosti

Zilvar z chudobince

20. 7. 2012 15:47
Re: ... zdá se, že Lidovcům II opravdu teče do bot...

Doporučuji

0 0
možnosti

Bouše

20. 7. 2012 13:44
Chvályhodné...

Taky by bylo potřeba obout se do praktik, které s oblibou provozují televize u diváckých soutěží. Přes půlku obrazovky je tam vždy výše výhry, ale informace o ceně za soutěžní zavolání (zpravidla 60 Kč) je na spodním řádku titěrným písmem. :-/

0 0
možnosti

Šerlok Homeless

20. 7. 2012 13:22
Bylo by taky dobré

kdyby nebylo možno vymáhat (soudně ani exekučně) neexistující pohledávku, která vznikla podvodem (například paděláním směnky).

To, že lze neexistující (směnečným podvodem) pohledávku exekučně vymáhat a že exekuce není zastavena ano v případě, že věřitel už sedí ve vězení právě kvůli podvodu, díky němuž exekuce probíhá, dokazuje tento (pravda, už starý) případ:

http://kraken.slv.cz/II.%C3%9AS3042/08

0 0
možnosti

petrph

20. 7. 2012 11:42
mohu se zeptat

Rozumí se pod pojmem " prověřit, jestli ten, kdo ji o půjčku žádá, má také na její splácení" skutečně termín "má na její splácení" tedy zjištění zda má dostatečný a trvalý příjem aby mohl pravidelně platit dohodnuté splátky? (Popřípadě abych byl papežtější než papež aby je mohl splácet vedle svých  běžných životních výdajů)?

A nikoliv- prověření, zda je jeho půjčka kryta nějakou možnou zástavou, dejme tomu nemovitostí kterou vlastní a může pak být předmětem exekuce na úhradu nesplacené  půjčky?

Protože, pokud platí ta varianta dvě, tak potom není nutné ji nařizovat zákonem, tu si snad každá úvěrová společnost ověří sama a ve vlastní zájmu. Když klient nesplatí půjčku a není odkud brát, tak je taková půjčka pro ní ztrátou...:-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS